Ik hou heel erg van lekker eten. Ik ga schilderijen en tekeningen maken waarin ik de smaak van één of meer ingrediënten uit een recept probeer te vangen.

Het onderzoek van zo'n ingrediënt begint met kijken, ruiken, voelen en proeven. Wat gebeurt er met koken, bakken, schillen, blancheren, raspen etc. Vervolgens neem ik alles, van ingrediënt tot hele gerechten aan toe mee naar het atelier en ga ik eerst tekenen. In de loop van de tijd breidt het onderzoek zich verder uit en wordt er ook geschilderd.

Ik vang de  smaak van ingrediënten door de kleur en de structuur als uitgangspunt te nemen voor de tekening of het schilderij. Zo'n ingrediënt dat ik eruit pik, wordt dan heel belangrijk in mijn hoofd. Ik ga recepten zoeken en allerlei gerechten maken om de smaak verder te doorvoelen. Ook het mondgevoel en de aanblik probeer ik te vangen in mijn werk.

Zo kwam ik bij het onderzoek naar de walnoot op de term "wulpse walnoten". Dit vanwege de ronde vormen en het volle ronde bijna boterzachte gevoel in je mond. Waar het om gaat is de kunst van het genieten. Het hele proces van kiezen van het ingrediënt, het kiezen en maken van de recepten, het tekenen en uiteindelijk het schilderen, dat hele proces lijkt me heerlijk om te doen.

Waar ik naar streef is natuurlijk dat dit allemaal uitmondt in mooi werk met een goede samenhang. Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik.

 

Afb.: De eerste 2 tekeningen die ik gemaakt heb bij het onderzoek naar de walnoot.